Häcksaxar

Anledningen att en häcksax fungerar så pass bra är att den har hjälpmedel för att göra häckar så raka som möjligt, något som är väldigt svårt att göra förhand. Häcksaxar från Husqvarna & Stihl har även gjort det till ett väldigt ergonomiskt arbete där häcksaxen kan användas väldigt mångsidigt.

 

Häcksaxar har kommit en lång väg och numera finns det få manuella sådana att köpa. De allra flesta häcksaxar drivs antingen av el eller av bensin. På många sätt så fungerar en häcksax på samma sätt som en motorsåg. Båda har en klinga som klipper eller sågar. Därför blir namnet häcksax lite förvirrande då man inte längre ”klipper” häcken. Man kan snarare säga att man sågar till häcken.

Skillnader mellan olika häcksaxar

Även om grundkonceptet för en häcksax är densamma så finns det skillnader mellan olika häcksaxar. Framförallt så är dessa beroende på vilket användande som det gäller. För de flesta villaägare klipper inte häckarna så ofta. Men det finns personer som har ett större behov av att använda sin häcksax oftare än vad andra gör. Det kan även skilja sig beroende på vilken typ av häck eller buskage som ska klippas till.

Framförallt så är det höjden på häcken som kan påverka valet av häcksax. Då det finns modeller som helt enkelt är mer lämpade för höga häckar än andra. Det kan även skilja sig beroende på bredden av häcken. Därför är det viktigt att man före sitt köp tänker ut vilka behov man faktiskt har av sin häcksax. Något som många inte alltid tänker på utan köper grundmodellen eller basmodellen. För breda och höga häckar behöver man en häcksax som har ett långt handtag eller ett handtag som kan förlängas vid behov. Något som inte alla häcksaxar har utan är något som man som användare måste känna till.

Alternativet till ett långt handtag kan även vara ett längre knivblad. Detta är väldigt viktigt om man har en väldigt bred häck. Då man annars måste göra dubbelt så mycket arbete för att nå samma resultat. Oberoende av vilken modell av häcksaxar från Husqvarna eller Stihl som valet faller på så är det ett bra köp.

Ergonomi

Husqvarna är ledande på att tillverka trädgårdsmaskiner i Sverige och det visar dem gång på gång. Deras häcksaxar är mer ergonomiska och användarvänliga än andra tillverkare. De har även gjort det bakre handtaget justerbart, något som underlättar arbetet när man ska klippa en häck.

Snabbt & Enkelt

Främst så gäller det deras häcksaxars automatiska stoppreglage och smart start. Båda funktionerna gör det enklare att börja arbeta med häcksaxarna från Husqvarna utan några problem.