Skyddsutrustning

Något som många glömmer bort är hur viktigt det är med skyddsutrustning. Framförallt när man arbetar med olika typer av trädgårdsmaskiner. För många av dessa har vassa klingor och annat som kan skada en allvarligt om man inte är försiktig eller har otur.

Detta är som sagt något som inte alla tänker på och det leder till helt onödiga skador. Husqvarna har likt sina trädgårdsmaskiner fokuserat på att tillverka skyddsutrustning för de som använder deras trädgårdsmaskiner. Det gör att användaren får ett skydd som är anpassat för det arbete som krävs.

För om man inte använder korrekt skyddsutrustning när man arbetar med trädgårdsmaskiner så finns risken att man skadar sig. På många sätt så är det bättre med för mycket skyddsutrustning än det omvända. Framförallt med tyngre maskiner som motorsågar så är det väldigt viktigt. För även om man är en van användare så kan en olycka alltid hända.

De vanligaste orsakerna till skador är inte att man skadat sig på trädgårdsmaskinen, utan det är tvärtom splitter eller bitar av det man sågar. Därför är det viktigt att man använder skyddskläder och  skyddsglasögon. Om man arbetar med en motorsåg så är det även viktigt att man använder sig av en hjälm. Man får heller inte glömma bort riskerna som finns från ljudet som kommer från trädgårdsmaskiner och därför är hörselskydd också väldigt viktigt.

Husqvarna har skyddskläder som är välventilerade och som skyddar på ett korrekt sätt. De skyddar mot flisor och annat som kan flyga omkring och ser till att användaren av en motorsåg är helt skyddad.

Huggarbyxor

Om man råkar ut för en olycka med en motorsåg eller en annan såg så kan rätt skyddskläder rädda liv. Med huggarbyxor så minskar risken att motorsågen kommer i kontakt med kroppen då de är gjorda med flera lager av skyddande tyg. Den här typen av skyddsbyxor är ordentligt testade och kräver ett certifikat för att få säljas som huggarbyxor. Något som Husqvarna självklart har och gör att deras skyddskläder skyddar användaren om olyckan skulle vara framme. Därför är det väldigt viktigt att även den som enbart använder en motorsåg då och då använder skyddskläder.

Regler för skyddskläder

Om man bortser från de olika skyddsklasserna och certifikaten som tillverkaren måste uppfylla för skyddskläder så finns det andra regler att tänka på. Främst är det regler kring vilka skyddskläder som ska bäras vid arbete med olika maskiner. Vid arbete med tyngre maskiner som motorsågar så ska fullständigt skyddande skyddskläder bäras. Det inkluderar huggarbyxor, skyddsjacka, hjälm, ögonskydd och hörselskydd. Vid arbete med lättare trädgårdsmaskiner så är det inte lika viktigt med fullständigt skyddande skyddskläder. Men däremot så är det viktigt att man identifierar vilka faror eller risker som finns i arbetet.