Grästrimmers

Grästrimmers från Husqvarna och Stihl är väldesignade och ergonomiskt anpassade så att arbetet ska vara enkelt och smidigt. En grästrimmer har som främsta arbetsområde att röja bort gräsväxt som inte en gräsklippare kommer åt, kanske nära en vägg eller ett träd.

Som användare måste man vara medveten om vilket behov man har av sin trädgårdsmaskin. En grästrimmer fungerar bäst på gräsväxt och ska inte misstas för en röjsåg då de trots sina likartade arbetsuppgifter inte klarar exakt samma saker. Därför ska man inte köpa en grästrimmer om man behöver röja något som är grövre än gräsväxt. På samma sätt så ska man inte köpa en röjsåg om man enbart behöver röja bort gräs.

Husqvarna och Stihl har grästrimmers som är väldigt enkla att arbeta med och som är ergonomiskt anpassade.

Skillnaden mellan grästrimmers och röjsågar

Den största skillnaden som finns mellan grästrimmers och röjsågar är att en röjsåg har en sågklinga medans en grästrimmer har en roterande tråd. Namnen på trädgårdsmaskinerna ger en viss föraning om vilket arbete de är mest lämpade för. En grästrimmer är huvudsakligen för att trimma och klippa gräs. Medans en röjsåg har ett mycket bredare arbetsområde.

En röjsåg kan också trimma gräs men kan även få bort grövre växtlighet, dock är den ganska mycket större och tyngre. På en del röjsågsmodeller finns ett separat grästrimmershuvud om det så skulle behövas.

Om man ser till förbrukningen så har en röjsåg ofta en mycket kraftigare motor än en grästrimmer och det resulterar i en högre bränsleförbrukning. Därför så ska man inte köpa en röjsåg om det enbart är en grästrimmer som behövs. Men om man är osäker på om man kommer behöva röja något kraftigare än gräsväxt så är en röjsåg det rätta valet.

Nya motorer

Husqvarna har jobbat mycket med att minska utsläppen från alla deras trädgårdsmaskiner. De använder sig av en ny motortyp de kallar för X-Torq som minskar utsläppen med upp till 75 % och bränsleförbrukningen med upp till 25 %. De har även lagt ner mycket tid på att utveckla sina batteridrivna produkter.

Mångsysslare

Den viktigaste funktionen som Husqvarna har arbetat med är att man ska kunna använda sin grästrimmer som en universalmaskin för trädgårdsarbete. Så nu får man en häcksax, stångsåg och kultivator i samma maskin.